Perenner från frö.

Ett frö kan vara en början på något nytt. Som en mer hållbar trädgård. Det känns självklart om fröet blir en tomat, en gurka, ärtor eller något annat ätbart. En egenodlad grönsak och frukt är oftast bättre än den som är odlad lokalt, som i sin tur är bättre än den som är odlad i Sverige, som i sin tur är bättre än den importerade. Varje steg kapat i fraktkedjan är en vinst, smaken får man på köpet.

Det mesta börjar med ett frö.

Men det är ju inte bara de ätbara växterna som kan vara hållbara. Stora delar av trädgården kommer någon gång från ett frö. Hemodlade perenner är ytterligare ett steg mot en hållbar trädgård där man dessutom kan njuta av varje steg och av växtkraften. Med trädgårdsdesign som tar hänsyn till trädgårdens läge och faktorer som jordens kvalitet och biologisk mångfald kan man planera för vilka växter som trivs i trädgården och utifrån det välja rätt sorter och driva upp egna perenner från frö. Det tar lite längre tid, många perenner behöver sås tidigt på året och behöver drivas upp inomhus tills frosten släppt. Olika sorter tar sen lite olika tid på sig för att ta sin fulla plats i rabatten.
Vid sådd kan man återanvända gamla krukor, mjölkförpackningar eller göra egna tidningspapperskrukor. Växtbelysning är så klart bra, framför allt om man ska dra upp frö varje år. Men för en enstaka gång kan man gott ställa sådden i det ljusaste utrymmet man har. Med växtljus blir plantorna lite mindre gängliga första året, men oavsett, väl etablerade kommer de att växa i rätt takt och växa till sig. Och hemodlade perenner bidrar precis som hemodlade grönsaker till mindre transporter, mindre förpackningar och inga otillåtna kemikalier. En mer hållbar trädgård helt enkelt.

Odla egna perenner från frö.

Vill du läsa mer om en hållbar trädgård?