Planera din odling och skörd av hemmaodlade grönsaker.
Bestäm vad du vill skörda nästa odlingssäsong genom att planera din odling. Allra bäst görs planeringen löpande, allt eftersom man lär sig om odlingsplatsens förutsättningar och kanske allra bäst, av sina egna misstag och framgångar.
Hur gynnar din plats din odling?
Viktigaste förutsättningen för odlingen är att känna till hur platsen gynnar din odling. Vilken sorts jord som finns där du ska odla. Hur läget ligger i förhållande till sol och skugga, men också om det är lä och kan bli extra gynnsamt.
Det spelar också roll var i landet man odlar. Även om man kan odla mycket var man än befinner sig så behöver man planera för hur lång sommaren är, men också hur långa dagarna är. Naturen kontrollerar man såklart inte, men man kan fundera på hur naturen som oftast beter sig där man ska odla.
Olika grödor vill ha olika mycket vatten och gödsel.
Det mesta man odlar kräver vatten, men man kan planera det man odlar utifrån hur mycket man är hemma, eller borta. Tomater är t.ex. ingen höjdare att odla om man är borta i längre perioder på sommaren då tomater behöver vattnas ofta. Medan potatis klarar sig mycket bättre, framför allt om den växer på friland.
Samma gäller gödsel, vissa vill ha näringsrik jord och påfyllning flera gånger på en säsong. Medan om du vill odla kryddväxter som mynta, då behöver du inte gödsla alls.
Odla det du gillar att äta.

Andra saker att tänka på när man planerar är utrymme. Hur mycket får plats på den yta du har. Olika grödor tar olika plats och det brukar finnas angivet på fröpåsen. Att tränga ihop för mycket ger oftast sämre skörd. Det kan också bli onödigt slitigt med gallring och annat. Större ytor som inte odlas täcks däremot gärna av ogräs eller blir onödigt torra. Har man lyxen att ha mer yta än vad man vill odla så kan ett tips vara att välja växter som breder ut sig, som zucchini eller pumpa. Eller att så gröngödselsväxter som t.ex. klöver. Den kan man sen gödsla jorden med, och pollinatörerna blir glada.
Vanligast är väl att det är ont om plats och då är tipset att odla det man gillar mest att äta. Och nyttja både höjd och bredd. Och rabatter.
Att läsa på om det du vill skörda ger en bra grund för planering av sådd, skötsel och skörd. Och glöm inte att planera för hur du tar vara på skörden.